De geschiedenis van de traplift

Van traptroon naar traplift

Om de geschiedenis van de traplift te schetsen moeten we helemaal terug naar het Engeland van de 16eeeuw, naar de tijd van koning Hendrik VIII.

 
Een kleurrijk figuur, dat is het minste wat we van Henry The 8th kunnen zeggen. Heerser over het Verenigd Koninkrijk van 1509 tot 1547, uiterst intelligent, kunstliefhebber en oprichter van de Anglicaanse Kerk. Tot zesmaal toe getrouwd, maar niet door iedereen geliefd. Hij stond eerder bekend als een wrede man, een egoïstisch en gulzig figuur. En aan die gulzigheid hebben we misschien wel de moderne traplift te danken, althans volgens de overlevering. 
 
Eén van de gangbare theorieën is namelijk dat Hendrik VIII niet langer de trap op kon omwille van zijn overgewicht. Een andere oorzaak van zijn gebrekkige mobiliteit zou een ongeval tijdens een ruitertoernooi geweest zijn, een incident waarbij hij ernstig verwond raakte aan beide benen. 
Wat de oorzaak ook was, het was Hendrik VIII die de opdracht gaf voor het ontwerpen van een ‘traptroon’, een stoel die hem over de trappen van het Whitehall Palace in London kon vervoeren. Dat takelsysteem met katrollen, afkomstig uit één van de oorlogsschepen en bediend door z’n knechten, was de eerste primitieve versie van een traplift. 

The Inclinator

De moderne traplift werd pas 400 jaar later, in 1923, ontworpen door Amerikaans ondernemer C.C. Crispen. Crispen, ingenieur en autodidact uit Philadelphia, ontwikkelde een trapliftsysteem voor z’n buurman die verlamd was door polio en niet langer de trap op kon. 
Het prototype bestond uit een basisstoel op rollen die met behulp van een kabel,  aangedreven door een motor, op en neer over een rail bewoog. Crispen doopte zijn uitvinding de Inclinator. Een ingenieus systeem, zo bleek achteraf, want het prototype dat hij ontwikkelde groeide al snel uit tot een succesvol product.   
 
Kort daarna werden de eerste trapliften op de markt gebracht door de Inclinator Company of America. Door de jaren heen evolueerde de traplift mee met de technologie en veranderde het ontwerp aanzienlijk op vlak van comfort en uitzicht.

De toekomst is verzekerd

Ook bij Strobbe Mobility Solutions blijven we, sinds de plaatsing van onze eerste trapliften in de jaren tachtig, mee evolueren met de nieuwste technologie en trends. Zo kan je als klant altijd rekenen op de meest kwalitatieve trapliften en sinds jaar en dag vertrouwen op onze ervaring, dat is onze garantie én de rode draad doorheen onze geschiedenis. 
 
Benieuwd naar ons aanbod? Je ontdekt onze trapliften hier.

Wil je meer informatie over onze diensten?